Teken: let op voor deze soort die de Congo-koorts kan overdragen

Terwijl de zon schijnt en de natuur ons roept, dreigt er stilletjes een gevaar in de schaduw: teken, kleine wezens die een groot gevaar kunnen vormen. Onlangs zijn deze mijten geïdentificeerd als potentiële vectoren van Congo-koorts, een ernstige virale ziekte, in bepaalde gebieden van Frankrijk. Dit is een tijdige herinnering dat zelfs in idyllische landschappen gevaren kunnen schuilen. Voorzichtigheid en informatie zijn onze beste wapens om van buiten te genieten zonder onze gezondheid in gevaar te brengen.

Teken en het Congo-koortsvirus in Frankrijk

De aanwezigheid van het Congo-koortsvirus in teken is bevestigd op het Franse grondgebied. Het was in de Pyrénées-Orientales vanaf 2023 en het jaar daarop in Corsica dat deze mijten zijn geïdentificeerd als dragers van het virus. Deze ontdekkingen benadrukken een groeiende zorg met betrekking tot klimaatverandering die, door de ecosystemen te veranderen, lijkt bij te dragen aan de verspreiding van deze infectieuze vectoren naar eerder bespaarde gebieden.

Ontmoeting met de reuzenteek van het geslacht Hyalomma

Teken van het geslacht Hyalomma, bekend om hun imposante grootte tot wel 20 mm, worden steeds bekender bij de bewoners van bepaalde gebieden in Frankrijk. Deze reuzenteken worden niet alleen onderscheiden door hun grootte, maar ook door hun lange gestreepte benen, grote mobiliteit en agressief gedrag, vooral in warme en droge klimatologische omstandigheden. Hun vermogen om Congo-koorts over te dragen plaatst de mens en dieren voor een aanzienlijk gezondheidsrisico.

Congo-koorts, een gezondheidscrisis

Congo-hemorragische koorts is een verwoestende virale infectie veroorzaakt door een virus uit de familie Bunyaviridae. Deze ziekte, voornamelijk overgedragen door Hyalomma-teken, komt tot uiting in acute symptomen zoals hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en braken. Met een sterftecijfer tot 40% maakt het ontbreken van specifieke behandeling of vaccin de strijd tegen deze ziekte des te complexer en benadrukt het belang van preventieve maatregelen en onderzoek door instellingen zoals het ANRS (Nationaal Agentschap voor Onderzoek en Gezondheid).

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.