Deze planten krijgen een andere naam vanwege een verleden dat getekend is door racisme.

Tijdens het prestigieuze 20e internationale botanische congres in Madrid is een opmerkelijke beslissing genomen: meer dan 200 soorten planten, paddenstoelen en algen worden hernoemd om sporen uit het verleden van racisme uit te wissen. Namen die het woord “Caffra” bevatten, dat als racistisch wordt beschouwd, zullen vรณรณr 2026 worden veranderd in “Affra”. Deze initiatief, dat soorten als de Erythrina Caffra, de Protea Caffra en de Dovyalis Caffra omvat, benadrukt eens te meer het belang van gevoeligheid en respect in het wetenschappelijke domein en opent het debat over de praktische implicaties van dergelijke veranderingen.

Plantennamen onder de loep

De plantkunde wereld is bezig met een taalherziening. Tijdens het 20e internationale botanische congres is besloten dat soorten met namen die nu als ongepast worden beschouwd, zullen worden veranderd. Erythrina Caffra, Protea Caffra en Dovyalis Caffra zijn slechts enkele van de soorten waarvan de namen hierdoor worden beรฏnvloed. Deze veranderingen weerspiegelen een groeiend bewustzijn van de noodzaak om beledigende termen uit de wetenschappelijke nomenclatuur te elimineren.

De term “Caffra” wordt vervangen door “Affra”

Waarom deze terminologische verandering? De term “Caffra” is geassocieerd met een koloniale periode en heeft racistische connotaties jegens Afrikaanse gemeenschappen. Daarom heeft de internationale botanische gemeenschap er ethisch voor gekozen om deze te vervangen door “Affra“, in de hoop een groter respect en gevoeligheid te tonen voor culturele en historische diversiteit. Deze verandering in de nomenclatuur moet vรณรณr 2026 worden doorgevoerd.

Tussen acceptatie en wetenschappelijke bezorgdheid

Terwijl de meeste wetenschappers positief reageren op dit initiatief, uiten sommigen technische zorgen over het wijzigen van de namen. De overgang zou verwarring kunnen veroorzaken in bestaand onderzoek en documentatie. Desalniettemin worden deze bezorgdheid in overweging genomen en is er een commissie aangesteld om toezicht te houden op de implementatie van deze veranderingen en verstoringen zoveel mogelijk te minimaliseren.

Een stap naar een inclusievere botanie

Deze aanpassingen zijn niet zomaar taalkundige veranderingen; ze symboliseren een nieuw tijdperk voor de botanie, een discipline die inclusiever en respectvoller wil zijn naar iedereen toe. Het updaten van de namen van deze soorten herinnert ons eraan dat wetenschap niet statisch is en dat onze kennis moet evolueren, niet alleen als reactie op ontdekkingen, maar ook op maatschappelijke veranderingen. De impact van deze beslissing gaat veel verder dan het wetenschappelijke domein en benadrukt de verantwoordelijkheid van elke tak van kennis om gelijkheid en respect te bevorderen.

ย 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.