Muggen: Sterke stijging van het aantal gevallen van dengue in Europa

In het kort

  • ๐Ÿ De invasie van Europa door de Aedes albopictus (tijgermug) en Aedes aegypti (Egyptische mug), vectoren van ziekten zoals dengue, zika en chikungunya.
  • ๐ŸŒก๏ธ De klimaatverandering en toename van internationaal reizen bevorderen hun verspreiding naar het noorden en westen van Europa.
  • ๐Ÿšซ De noodzaak om de bestrijdingsmaatregelen tegen deze soorten te intensiveren, inclusief individuele bescherming, vectorcontrole en vroegtijdige detectie van besmettingsgevallen.
  • ๐Ÿ”ฌ Het belang van onderzoek en ontwikkeling van snelle diagnostiek en vaccins om het opkomen van deze door muggen overgedragen ziekten te voorkomen.

Bij het aanbreken van de zomer in 2023 doemt er een verontrustend fenomeen op aan de poorten van Europa: de massale komst van twee soorten muggen, de tijgermug en de Egyptische mug. Deze vectoren, bekend om hun vermogen om gevaarlijke virale ziekten zoals dengue, zika en chikungunya over te dragen, wagen zich steeds verder naar het noorden en westen van het continent, wat grote zorgen baart op het gebied van de volksgezondheid.

Vooruitgang van de Aedes-soorten

De kaart van muggen in Europa wordt opnieuw getekend. De Aedes albopictus en Aedes aegypti, beter bekend als respectievelijk de tijgermug en de Egyptische mug, rukken op naar Noord- en West-Europa. De aanwezigheid van deze soorten aan de poorten van een continent dat niet is voorbereid op dergelijke invasies baart volksgezondheidsexperts zorgen.

Klimaat en toerisme wedijveren

Meerdere omgevings- en menselijke factoren dragen bij aan deze uitbreiding: klimaatverandering maakt deze regio’s aantrekkelijker voor muggen, terwijl internationaal transport en massatoerisme hun verspreiding vergemakkelijken. Deze ziektevectoren vinden in deze nieuwe omstandigheden een ideale voortplantings- en verspreidingsomgeving.

Ziekten aan de poorten van Europa

Het risico is niet te verwaarlozen: tijgermuggen zijn bekende vectoren van chikungunya en dengue, en Egyptische muggen vergroten de dreiging met dengue, gele koorts, het West-Nijlvirus, enz. Dengue en het West-Nijlvirus manifesteren zich al als de belangrijkste ziekten die door deze insecten op Europese bodem worden overgedragen.

De reactie op de vectordreiging

In deze situatie is verbetering van de bestrijdingsmaatregelen essentieel. Dit omvat betere individuele bescherming tegen muggenbeten en maatregelen voor het controleren van populaties van vectormuggen. Ook is vroegtijdige opsporing van gevallen nodig om opkomende epidemieรซn in te dammen. Bovendien speelt onderzoek een cruciale rol door de ontwikkeling van snelle diagnostische tests en effectieve vaccins om deze ziekten te voorkomen voordat ze zich verspreiden.

ย 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.