Als je deze herfst een egel in je tuin wilt tegenkomen, is dit wat je moet doen.

In het kort

  • ๐ŸŒฑ Bescherming van egels: Kies voor milieuvriendelijk tuinieren en vermijd pesticiden en kies voor natuurlijke alternatieven zoals as of koffiedik.
  • ๐Ÿšซ Eliminatie van gevaren: Beveilig uw buitenruimte door risicovolle elementen zoals kweeknetten, plastic omhulsels en andere scherpe voorwerpen die schadelijk kunnen zijn voor egels te verwijderen.
  • ๐Ÿก Een toevluchtsoord creรซren: Maak uw tuin gastvrij door een stapel vegetatie te behouden en ecologische corridors te creรซren om de beweging van egels te vergemakkelijken.

De herfst is een magische tijd om de fauna te observeren die zich nestelt in onze tuinen, en onder de meest charmante bezoekers bevinden zich de Europese egels. Deze kleine zoogdieren, even nuttig als schattig, kunnen zich vestigen in onze groene ruimtes als we weten hoe we ze op de juiste manier kunnen verwelkomen. In dit artikel delen we praktische tips om van uw tuin een echt herfstig toevluchtsoord te maken voor egels, door een veilige en geschikte omgeving te bieden.

Egels beschermen met natuurlijke methoden

Een belangrijke stap om egels uit te nodigen in uw tuin is het verbannen van het gebruik van pesticiden. Deze schadelijke stoffen brengen niet alleen de gezondheid van egels in gevaar, maar hebben ook invloed op de biodiversiteit als geheel. Kies milieuvriendelijke alternatieven zoals as of koffiedik om ongedierte af te weren zonder de waardevolle bewoners van uw tuin te schaden.

Een veilige tuin voor egels garanderen

Er zijn veel valkuilen voor egels in een tuin. Het is essentieel om gevaarlijke voorwerpen en structuren te verwijderen of veilig te stellen, zoals kweeknetten, plastic omhulsels, conservenblikken of kapotte glasstukken. Zorg er ook voor dat uw waterpartijen zoals vijvers, bakken en zwembaden veilig zijn door uitgangshellingen te installeren om te voorkomen dat kleine zoogdieren verdrinken.

Een omgeving creรซren voor egelbezoek

Om uw tuin echt gastvrij te maken voor egels, moet u de buitenruimte goed inrichten. Behoud de vegetatiehopen die hen voedsel en onderdak bieden, en zorg ervoor dat u ecologische corridors creรซert door openingen in de hekken te maken. Een dergelijke inrichting bevordert niet alleen de vrije beweging van egels, maar draagt ook bij aan het creรซren van vegetatiebanden die gunstig zijn voor hun voeding en bescherming tegen roofdieren.

Deze kleine aanpassingen vergen weinig moeite, maar kunnen uw kansen aanzienlijk vergroten om deze kleine stekelige wezens te zien graven in de herfstbladeren van uw tuin. Door deze tips te volgen, draagt โ€‹โ€‹u bij aan natuurbehoud en geniet u van het gezelschap van uw nieuwe vrienden, de egels.

ย 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.