Een Bijbelse boom met geneeskrachtige eigenschappen herrijst uit een uniek zaadje gevonden in een vergeten grot.

In het kort

  • ๐ŸŒฑ Herontdekking van een mijnboom van het geslacht Commiphora, bekend om zijn vermeldingen in de Bijbel en geneeskrachtige eigenschappen.
  • ๐Ÿœ Vondst in de jaren 1980 van een zaad in een grot in de Judea-woestijn, resulterend in de geboorte van de boom genaamd Sheba.
  • ๐Ÿงฌ Genetisch onderzoek gepubliceerd in 2024 onthult dat Sheba een unieke samenstelling heeft, anders dan andere soorten Commiphora.
  • โœจ Sheba’s hars is onderzocht vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, die doen denken aan bijbelse mirre zonder het kenmerkende parfum te delen.

In een tijd waarin geschiedenis en wetenschap soms op fascinerende wijze samensmelten, richten we ons tot de Judea-woestijn, waar een ontdekking uit de jaren 1980 nog steeds inspireert. Een mirreboom, uit dezelfde familie als die welke de bijbelteksten met verwijzingen naar hun geneeskrachtige eigenschappen illustreerden, is herontdekt. We duiken in de geschiedenis van deze boom van het geslacht Commiphora, genaamd Sheba, herrezen uit een oud zaad, en waarvan de uniciteit is bevestigd door genetische analyses die in 2024 zijn gepubliceerd.

Een oud zaad herontdekt het licht

De zoektocht naar dit botanische wonder begint in de jaren 1980, wanneer een nederige zaad rust in de duisternis van een grot in de Judea-woestijn. Deze toevallige vondst leidt tot ontkieming van een plant die al millennia niet meer was gezien. Het begraven en vergeten zaad droeg het genetische erfgoed van een uitgestorven soort, de Commiphora, beter bekend als mirre in de Bijbel.

Tijdens het groeiproces verrassen de onderzoekers de boom die uit het zaad groeit met zijn vitaliteit en authenticiteit. Gedoopt als Sheba, verwijzend naar de oude landen verbonden met de handel in mirre, wordt de boom een wetenschappelijk en historisch fenomeen, en onthult een levende band met het verleden.

Hars met onschatbare eigenschappen

De hars geproduceerd door Sheba trekt al snel de aandacht van wetenschappers en historici. Net als de mirrebomen die in de geschriften worden genoemd, stond deze hars bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar Sheba onderscheidt zich door een ongebruikelijke eigenschap: het ontbreken van de intense geur die kenmerkend is voor hars van huidige Commiphora-soorten.

De biochemische bestanddelen van deze hars, geanalyseerd met moderne technieken, suggereren veelbelovende medische toepassingen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat dit de oorspronkelijke versie van mirre zou kunnen zijn die in de Bijbel wordt genoemd, wat nieuw inzicht biedt in de oude teksten.

Een uniek genetisch profiel

De resultaten van een genetische studie gepubliceerd in 2024 bevestigen de uniciteit van Sheba. De boom lijkt op geen enkele andere bekende soort. De genen vertellen een ander verhaal dan die van andere soorten Commiphora, waardoor Sheba een waar botanisch raadsel vormt.

Deze genetische bijzonderheid zou kunnen verklaren waarom de boom een hars produceert die anders is dan andere en versterkt het idee dat we te maken hebben met een oude en misschien wel originele vorm van mirreboom, zoals die bekend was in bijbelse tijden.

We zijn dus getuige van een opmerkelijke verbinding tussen wetenschap, geschiedenis en traditie. Sheba is niet zomaar een boom; het is een levende getuige van een vervlogen tijdperk, waarvan de geheimen blijven worden onthuld dankzij het doorzettingsvermogen van onderzoekers en de magie van modern genetisch onderzoek.

ย 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.