De door teken overgedragen ziekten en hun preventiemethoden

In Nederland baart de toenemende verspreiding van teken zorgen over de volksgezondheid. Deze parasieten zijn niet alleen hinderlijk, maar dragen ook diverse potentieel ernstige ziektes met zich mee. Dit artikel heeft als doel om niet alleen een lijst te geven van deze aandoeningen, maar ook praktische preventie tips te bieden om een onverwacht ziekenhuisbezoek te voorkomen. We zullen ook ingaan op welke Nederlandse regio’s bijzonder getroffen worden door dit opkomende probleem.

Nederlandse huishoudens geconfronteerd met de toename van teken

Teken verspreiden zich alarmerend in Nederland, met name in bepaalde gebieden. Deze regio’s, die vaak gekenmerkt worden door bossen, hoog gras en vochtigheid, vormen het ideale leefgebied voor deze mijten. Bewoners moeten zich bewust zijn van de toenemende aanwezigheid van teken om zich beter te kunnen beschermen.

Als teken ziektes met zich meebrengen

Teken zijn niet alleen verantwoordelijk voor de vervelende beet, maar ook voor de overdracht van verschillende ziektes. De ziekte van Lyme, een bekende aandoening bij het grote publiek, is de meest voorkomende, maar zeker niet de enige. Minder bekende aandoeningen zoals anaplasmose en babesiose, evenals de zeldzame ontmoeting met het Powassan-virus of de Rocky Mountain spotted fever, zijn allemaal redenen om waakzaam te blijven.

De waarschuwingssignalen herkennen

Het snel identificeren van symptomen na een tekenbeet is essentieel. Huiduitslag, koorts, vermoeidheid of gewrichtspijn kunnen wijzen op een door teken overgedragen ziekte. Het belang van deze signalen ligt in hun vermogen om aan te zetten tot onmiddellijke medische hulp, voor een passende behandeling.

Tekenbeten voorkomen voordat ze gebeuren

De beste manier om ziektes die door teken worden overgedragen te bestrijden, is preventie. Simpele dagelijkse maatregelen kunnen het risico aanzienlijk verminderen:

  • Kies voor kleding die armen en benen bedekt tijdens wandelingen in risicogebieden
  • Gebruik geteste en goedgekeurde insectenwerende middelen
  • Controleer zorgvuldig het lichaam na contact met tekengebieden
  • Verwijder nauwkeurig en snel elke teek die op de huid vastzit
ย 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.