Aziatische hoornaar: een nog grotere bedreiging dan de Aziatische hoornaar, leer jezelf beschermen.

Als we praten over insecten in de zomer, denken we vaak aan vliegen en muggen. Maar sinds september 2021 heeft een nieuwe indringer zijn intrek genomen in het zuiden van Nederland: de Aziatische hoornaar. Deze vliegende indringer, nog erger dan zijn Aziatische neef, zou wel eens opduiken tijdens je zomervakantie. Dit artikel heeft als doel om je te informeren over deze gevreesde hymenoptera, om deze invasieve neven te onderscheiden, en vooral om essentiรซle tips te delen om onaangename ontmoetingen en potentieel gevaarlijke beten te voorkomen.

Een indringer uit de Balkan

Rechtstreeks afkomstig uit de Balkan, heeft de Aziatische hoornaar zijn weg gevonden naar Nederland, waar het voor het eerst werd gemeld in september 2021. Deze invasieve soort verspreidt zich in een alarmerend tempo, over continenten heen en stelt nieuwe uitdagingen voor onze biodiversiteit. Met een donkere kleur en robuuster dan zijn neven, heeft dit insect een giftige angel die hem tot een gevreesde tegenstander maakt tijdens de zomer.

Onderscheid tussen twee bedreigingen

Vespa mandarinia

Het is cruciaal om de Aziatische hoornaar te kunnen onderscheiden van zijn nauwe verwant, de Aziatische reuzenhoornaar. Hoewel ze een gemeenschappelijke afstamming hebben, verschillen deze twee schadelijke insecten in zowel grootte als kleur. De Aziatische reuzenhoornaar is vaak kleiner en heeft een oranje band op het achterlijf, terwijl de Aziatische hoornaar neigt naar donkere tinten. Een andere opvallende verschil is hun habitat: de nesten van de Aziatische hoornaar worden meestal hoog gebouwd, in tegenstelling tot die van zijn Aziatische neef.

Gevolgen voor de natuur

Naast het ongemak van beten voor de mens, is de Aziatische hoornaar een vraatzuchtige predator met een bijzondere voorkeur voor bijen, waardoor de biodiversiteit en het evenwicht van onze ecosystemen in gevaar worden gebracht. De bestrijding van deze invasieve soort is daarom een prioriteit geworden, zowel voor het behoud van onze natuurlijke landschappen als voor de bescherming van bijenpopulaties en, meer algemeen, van inheemse soorten.

Efficiรซnte beschermingsmaatregelen

Met het oog op de bedreiging van de Aziatische hoornaar zijn preventieve maatregelen essentieel. Het melden van de aanwezigheid ervan aan bevoegde autoriteiten is een eerste cruciale stap. Voor degenen die proactief willen handelen, kan het maken van een zelfgemaakte val met behulp van een fles water en zoete siroop een goede tip zijn. Desondanks is het in geval van een nest van essentieel belang om professionals te raadplegen, aangezien een poging tot uitroeiing op eigen houtje gevaarlijk kan zijn. En in geval van een steek? Kalm blijven en snel een arts raadplegen is de juiste manier.

Concluderend zijn waakzaamheid en informatie onze beste wapens tegen de invasie van de Aziatische hoornaar. Door deze adviezen op te volgen en alert te blijven, kun je genieten van de zomer zonder bang te zijn voor de dreigende aanwezigheid van deze invasieve hymenoptera.

ย 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.