Kies voor cherrytomaten, een gezondere keuze volgens het advies van een diëtist.

Kleine maar krachtige, cherrytomaten veroveren onze keukens met argumenten die veel verder gaan dan hun miniatuurgrootte. Nathalie Majcher, de bekende diëtiste die bekend staat als Dr Bonne Bouffe, onthult waarom deze kleine lekkernijen de voorkeur hebben boven grote klassieke tomaten. Laten we leren van haar advies en deze welzijnsjuweeltjes integreren in ons dagelijks voedingspatroon.

De voordelen van cherrytomaten

In het kader van een uitgebalanceerd dieet, verwijst Dr Bonne Bouffe, een gerenommeerde diëtiste, ons naar cherrytomaten. Deze kleine smaakbommen onderscheiden zich door hun grote hoeveelheid schil. En juist in deze schil zit al hun rijkdom. Een hoge schil dichtheid betekent meer vezels, een troef voor ons spijsverteringssysteem. Maar dat is niet alles, want de schil bevat ook fytonutriënten en lycopeen, een antioxidant dat verbonden is met talrijke gezondheidsvoordelen, met name het verlagen van het risico op bepaalde ziekten. Cherrytomaten verwennen ons ook met de aanwezigheid van ontstekingsremmende flavonoïden, echte bondgenoten in de strijd tegen chronische ontstekingen.

De voordelen van pruimtomaten

Als er nog een andere variëteit is die Nathalie Majcher met name aanbeveelt, dan zijn het pruimtomaten wel. Hun langwerpige vorm biedt ons nog meer van deze waardevolle schil, waardoor ze een nog rijkere bron van lycopeen zijn dan hun ronde zussen. Lycopeen, naast het geven van deze karakteristieke rode kleur aan tomaten, heeft belangrijke antioxidante eigenschappen die de gezondheid van onze huid versterken en helpen bij het voorkomen van diverse ziekten.

Tomaten bewaren

Je zou denken dat het kiezen van de tomaten het meest technische aspect is, maar Nathalie Majcher benadrukt het belang van bewaren. Tegen alle verwachtingen in moeten tomaten de kou van de koelkast vermijden. Bewaren op kamertemperatuur wordt aanbevolen om hun rijping te ondersteunen en daarmee hun lycopeengehalte te verhogen. Terwijl kou dit gehalte verlaagt en hen berooft van enkele van hun voordelen.

Oriënteren op gezonde keuzes betekent niet dat we moeten afzien van genot. Het advies van Dr Bonne Bouffe bewijst het: kiezen voor cherrytomaten en pruimtomaten is genieten van lekker eten en tegelijkertijd voor je gezondheid zorgen. Kleine handelingen in ons dagelijks leven die op de lange termijn vruchten afwerpen!

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.