Als je deze kleurrijke vogel in je tuin ziet, is dat geen goed teken

De lente die onze tuinen opvrolijkt met duizend en één vleugelslagen lijkt een schouwspel zonder schaduw te zijn. Toch kan de verschijning van een bijzonder kleurrijke vogel tussen de vele gevederde bezoekers dit idyllische tafereel verstoren. Het is niemand minder dan de Vlaamse gaai, lid van de kraaiachtigen familie, die, volgens oude overtuigingen en de fluisteringen van tuiniers, het zaad van ongeluk in zich draagt. Laten we samen ontcijferen waarom deze kleurrijke boodschapper verre van een symbool van voorspoed is in onze groene ruimtes.

Gevleugelde boodschappers van de lente

Met de mooie dagen komen de ochtendconcerten van vogels weer tot leven in onze tuinen. In Frankrijk zijn er talloze soorten die weer verschijnen of over onze groene ruimtes trekken: merels, koolmezen, roodborstjes… Elk draagt bij aan de symfonie van de lente. Maar in de lijst van deze bezoekers hebben sommigen een minder benijdenswaardige reputatie dan alleen natuurliefhebbers.

De Vlaamse gaai, een controversiële pracht

Met zijn verenkleed in nuances van blauw, wit en zwart, valt de Vlaamse gaai niet onopgemerkt. Dit intelligente en nieuwsgierige lid van de kraaiachtigen wordt vaak opgemerkt door zijn schelle kreten en zijn gewoonten, zoals het opslaan van eikels voor de winter. Hij vliegt van de ene plek naar de andere, met een precisie die zijn grote aanpassingsvermogen en scherpe waarneming van de omgeving onthult.

Vlaamse gaai

Wanneer kleur rijmt met ongeluk

Ondanks zijn schoonheid wordt de Vlaamse gaai omringd door vrij sombere bijgelovigheden. Er wordt gezegd dat hij ongelukkige gebeurtenissen voorspelt of brenger is van slecht nieuws. In sommige verhalen zou alleen al het zien of horen van zijn roep een voorbode zijn van naderend onheil, een overtuiging die sommige tuiniers soms serieus nemen, ondanks het hedendaagse scepsis tegenover voortekenen.

Verwijzingen naar deze overtuigingen zijn wijdverspreid in de literatuur en worden aangetroffen in werken en publicaties zoals Maison & Travaux en Le Journal de la Maison. Podcasts zoals Akouo en online magazines zoals Damidéco of Protejmonbien behandelen soms deze thema’s en getuigen van de voortdurende interesse in hoe dieren onze perceptie van geluk en ongeluk in onze huizen en tuinen kunnen beïnvloeden.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.